Houtkachel /

Bij kou en regen... genieten

Houtkachel aansteken

Houtkacheltje stoken kan op verschillende manieren. Maar - eerlijk is eerlijk - na 7 jaar 'klassiek' stoken en zoeken naar perfectie... ben ik er dan eindelijk achter: De Zwitsers zijn beter. Goed stoken doe je ondersteboven!
Bekijk het filmpje hierna(ast) maar eens... schoner, makkelijker, mooier!

Toch liever 'Klassiek'? Dat mag:

  • Asla op een kiertje uitschuiven (+/- 1 cm);
  • Twee aanmaakblokjes, een paar centimeter uit elkaar;
  • Daaroverheen wat kleine aanmaakhoutjes;
  • Daaroverheen een of twee kleinere houtblokken;
  • Tot slot één groot blok 'on top';
  • Aansteken met lucifers of d'n aansteker (keukenkastje boven het fornuis);
  • Als het vuurtje eenmaal lekker brandt, kan de asla dichtgeschoven worden.

Voor alle methoden geldt: voorin de asla zit een luchttoevoerschuifje, zet die standaard op 'H' van 'Holtz' maar wat verder dicht als 't te hard gaat of open als het vuurtje niet echt wil.

In beeld

'Ondersteboven'... Zwitsers vuur (3:39 min)

Vuurtje kabbelend houden

Het is lekker om het vuur 'kabbelend' te houden. Vul je te snel bij dan stijgt de temperatuur in de kamer al snel ruim boven bejaardenhuisniveau. Dus doe rustig aan met nieuwe blokken. Wacht tot alle vlammen van het eerste blok gedoofd zijn en leg er dan pas een nieuw blok op. De kooltjes zijn net warm genoeg om het nieuwe blok te laten 'sudderen'. Leg je het blok er eerder op dan zal het gelijk 'wegvlammen' en de temperatuur verder opdrijven.

Sponsorlinks

We houden www.Stamphaus.nl draaiend met de inkomsten uit deze advertenties. Zo goed mogelijk op maat - inderdaad, met cookies - om je niet onnodig te storen.
Your add here?