Wijn enzo /

Bronwater, Gedestilleerd, Weizen en ... Wijn.

Genieten gaat - in ieder geval voor mij - vaak samen met een lekker drankje 's avonds of bij de borrel. Bijvoorbeeld een lekker fris weizenbier, een van de lokale bronwateren of een lekker wijntje uit de regio (Moezel). Inmiddels is me ook opgevallen dat er behalve diverse bronwateren ook meerdere destilleerderijen in de omgeving zijn waar diverse likeuren en brandewijnen worden gemaakt. Vaak op basis van het fruit dat van oudsher in de omgeving wordt gekweekt of de van bijproducten van de wijnhuizen.

Wijnen

Met de Moezel vlakbij is het vanzelfsprekend genieten. In het 9000 ha. grote wijngebied vind je 4400 wijboeren en 6 kwaliteitswijnsectoren als bijvoorbeeld de 'Zeller Schwarze Katz'. Van oudsher staan er natuurlijk veel witte druiven (90% is wit) waarvan ongeveer de helft zoet (Lieblich) en de andere helft droog (Trocken). Sinds de jaren '80 heeft een aantal boeren echter ook de Romeinse traditie weer opgepakt en is weer rode wijn gaan produceren.

De wijnen zijn vrijwel allemaal zeer aromarijk door de relatief langere rijpperiode (gemiddeld 20 dagen langer dan de mediterrane regio's door de relatief noordelijke ligging van de Moezel) en hebben door de mineraalrijke grondsoorten een overeenkomstige smaak; een kleine 'bite' in de afdronk noem ik het als amateur.

In beeld

Moezel wijnen, ontstaan en achtergronden (10 min).

Moezel - Druivensoorten zijn (op volgorde van voorkomen):

Kwaliteits prädikaten die je op de fles nog tegen kunt komen (van laag naar hoog):

 • Tafel-, Land- of Qualitätswein
 • Qualitatswein of QbA mit Prädikat
 • Kabinett
  uit druiven van de eerste oogst.
 • Spätlese
  De druiven van deze wijn hebben langer gerijpt / zijn later geoogst en hebben daardoor een rijker aroma.
 • Auslese
  Alleen de beste (opgekuiste) trossen van een late oogst worden geselecteerd voor deze wijn.
 • Beerenauslese
  Voor deze wijn gaat men elke druif apart waarderen op zijn rijpheid bij de selectie.
 • Trocken(beeren)auslese
  Wijn uit bijna tot krenten gedroogde druiven.
De laatste twee zijn ook nog in de specialiteit Eiswein te verkrijgen - bereid uit druiven die door nachtvorst zijn bevroren.

Van alle wijnproductie wordt door de wijnhuizen ruim 25% direct 'aan de deur' verkocht. Vraag in een kroeg of restaurant dus gerust eens waar dat lekkere wijntje vandaan komt. Vaak komt het uit de regio en hebben ze wel een foldertje van het wijnhuis liggen.

Een wijnhuis dat misschien wel het best werk maakt van de 'beleving' is de Staffelter Hof. Rondleidingen, proeven van lekkere wijn, gedestilleerd en eten wordt daar vanaf eind juni tot begin september elke donderdag rond 20:00u gecombineerd met live muziek in de 'KulturScheune'!

Bier

De 'Bitte ein Bit' van Bitburger is natuurlijk wereldberoemd maar de Eifel kent meer biersoorten en -brouwerijen. Bijvoorbeeld het stevige (10,5%) abdijbier van het nabijgelegen Kloster Himmerod.
Mijn eigen favoriet einde middag of voorafgaand aan een lekker maal is een troebele Eifeler Weizenbier. Niet te vergelijken of verwarren met het Hollandse witbier!

Zin om eens een rondleiding en/of een kleine proeverij te bezoeken? Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden.

Gedestilleerd

Lokaal fruit en restproducten van de wijnbouw worden in de Eifeler destilleerderijen verwerkt tot likeur, brandewijn of ander sterks. Ook deze zijn vaak te bezoeken en -proeven.

Hieronder vind je alle te bezoeken destillereien binnen een uur rijden. Bereid om verder te rijden? Kijk dan voor de overige lokaties ook eens op www.eifelwhisky.de

Het plaatselijke (sterke)drankje 'Eifelgeist' is naar verluid erg lekker in combinatie met een pilsje, maar alleen geschikt voor de genieter van sterk (47%).

Lokatiebezoeken

Sponsorlinks

We houden www.Stamphaus.nl draaiend met de inkomsten uit deze advertenties. Zo goed mogelijk op maat - inderdaad, met cookies - om je niet onnodig te storen.
Your add here?